Porto


PORTO IS IN ÉÉN WOORD…
‘Portogezen’ houden van Porto. Net zo duidelijk als ze aan zoenen doen.

Porto.pan.XL

Hoe typeer je een stad? We zitten in de bus op weg naar het vliegveld. Hel verlichte letters stralen ons tegemoet: ‘Eindhoven: sfeervol & compleet‘. Tja. Toegegeven, een stad zo kort samenvatten, makkelijk is anders. Maar het kan moeilijker. We zullen de mensen in Porto eens vragen of zij hun stad kunnen vangen in één woord.
Voor ons in de bus zit een jong stel. Uit Porto? Ze hebben net Amsterdam ‘gedaan’, vermoeden we, en doen nu elkaar. Ware ‘zuigknallen’ vullen de openbare ruimte. Terwijl je bij hun graad van verliefdheid zoenen zou verwachten van wel een hoge intensiteit, maar met een laag volume, zijn dit meer smakkende joekels. Porto-pakkerds, misschien? We zullen zien.
Trouwens, hoe moet je mensen uit Porto eigenlijk noemen? Geen idee. Maar we gaan het niet uitzoeken, want ‘Portogezen’ lijkt ervoor geknipt. Ook de oorsprong van de naam Portugal is immers te vinden in de stad die soms ook wel Oporto wordt genoemd. Lang geleden werd aan de monding van de Douro-rivier de nederzetting Cale gesticht. De Romeinen maakten daar ‘Portus Cale’ van (‘Cale-Haven’), waarna de tand des tijds dit alles via ‘Portucale’ afknaagde tot op de stand van vandaag: de stad Porto in het land Portugal.
Eenmaal in het vliegtuig, heeft de Nederlander naast ons zijn Porto-in-één-woord al klaar: ‘Triest’. De jonge ondernemer is op weg naar Porto om zijn winkel daar te sluiten. Zes maanden heeft hij er een kledingzaak gedreven. ‘Maar de mensen hebben geen geld meer. Huizen en winkels worden dichtgetimmerd’. En de ondernemer vraagt zich af wat wij daar in hemelsnaam gaan doen. ‘In een dagje heb je het gezien’. Zou het?

De volgende ochtend zitten we aan de Atlantische Oceaan, daar waar de rivier en de zee elkaar ontmoeten, beide aan het einde van een lange reis. En meteen denk je ook zelf al een omschrijving van Porto te weten: verrassend. Naast ons zit namelijk een producent van portwijn met een ronduit onverwachte naam. Te weten: Dirk. Pardon? Maar het is echt waar. Inmiddels is Dirk van der Niepoort alweer van de vijfde generatie, nadat een voorouder zijn geboorteplaats Hilversum verwisselde voor Porto. Verrassing Nr.2: Dirk maakt ook een gewone rode wijn die drinkt als een trein, maar die heet… ‘Gestolen Fiets’.

Dirk.M
Portogees met fiets. (Het lijkt wel reclame).
N.B. Etiket gemaakt door Willem, tekenaar van o.m.
Charlie Hebdo.


Speciaal voor de Nederlandse markt. Wat Porto betreft kan de wijnmaker het met nog één woord minder af: ‘Fantastisch’.
Zo, de stand is 1-1. Een sympathieke vrouw wil direct daarop de 2-1 binnenschieten met encantadora, betoverend. Maar helaas, ze werkt voor de VVV, dus moeten we haar bijdrage wegstrepen tegen de slogan uit Eindhoven. Maar omdat je ziet dat ze het meent vermelden we ‘m toch.
Een andere vrouw weet het meteen: ‘Porto = FC Porto’, de voetbalclub. Ze ziet er heel normaal en beschaafd uit, maar ze ‘háát Benfica’, de club uit Lissabon. Zodat we het even weten. Oké.
Ze zit aan het tafeltje naast ons, in het restaurant. Eten is in Porto heel belangrijk, maar echt ‘subtiel’ kan je de lokale keuken niet noemen. Ze houden van ronduit smeuïg, een beetje zoals die zoenen in de bus. Een droge boterham is aan de Portogezen niet besteed, integendeel, met als absolute topper de francesinha. Het soort fastfood waar je superslow van wordt.

Francesinha

Men neme:
een plak brood als bodem, waarna het stapelen kan beginnen. Bijvoorbeeld: ham, gerookte varkensworst, verse worst, geroosterd rundvlees, een tweede boterham en als dakbedekking gesmolten kaas. Dit gevaarte wordt bij voorkeur omgeven door een woud aan frieten, overgoten met een geheime, al dan niet pikante saus. Het geheel, zo mogelijk, weg te spoelen met bier.