Mimosa

paradijs

 

La Mimosa – De Mimosa

Zelf niet beroemd zijn? Geen punt. Maar dat een ander beroemd is onder jouw naam? Wereldberoemd bovendien?
Dat overkomt de mimosa. Iedereen denkt: ‘Mimosa = Die Leuke Gele Bolletjes’. Maar wat wij mimosa noemen is eigenlijk een soort acacia, afkomstig uit Australië.
Tja, het komt vaker voor. De tulp mag dan uit Turkije komen, de cipres uit Azië en de tomaat uit Zuid-Amerika, ook daar gaan anderen mee vandoor. Niet alleen met de naam, maar met bollen, blikken en al. Mimosa, kan het toeval zijn? In dat woord zit dezelfde kern verscholen als in pantomime. Een kern die wijst op nadoen, imiteren.
In Italië is mimosa onlosmakelijk verbonden met één dag in het jaar. Iedere achtste maart krijgen vrouwen er een takje van cadeau. Alsof Wereldvrouwendag speciaal op die datum is gepland omdat dan de mimosa bloeit. En hoe! Dat die bolletjes nog ruim voor de lente zo feestelijk willen stralen! Nog zonniger dan die grote aan de hemel. Wel link, zo vroeg. Wanneer de aartsvijand loert. Wit, koud, zwaar. De acacia dealbata haat sneeuw.
Mimosa, als het niet al zo prachtig klonk zou je er uit bewondering een nieuw woord voor bedenken. Oké, het is wat lang. Maar passend is het wel: het zonnetjesstelsel.

mimosa.M

Alle Details