Het ABC van wijn kopen

Dat krijg je nu eenmaal. Als je over wijn schrijft gaan mensen je vragen welke wijn ze moeten kopen.
Tja. Geen jaar is hetzelfde, reputaties zijn vergankelijk en prijzen fluctueren, dus iedere concrete tip is maar beperkt houdbaar. Nog los van het feit dat smaken verschillen en je niet iedere wijn overal krijgen kan.
Nuttiger zijn algemene wenken die althans enige richting geven in het duizelingwekkende wijnenwoud. Zo doe ik het zelf: ik koop wijn via mijn ‘ABC-methode’. Daarbij moet wijn in elk geval voldoen aan de A-criteria, is er sterke voorkeur voor de B-groep en zou het mooi zijn als ook de C-wensen in vervulling gaan.

A

Drink lokaal
Het liefst ben ik daar letterlijk in, maar al te benauwd doen hoeft niet. Als je in Europa woont, koop dan Europese wijn. Sommigen werpen tegen dat het vervoer per zeeschip zo slecht nog niet is. Maar dat vervoer is extra. Zolang wijnen niet op schepen worden geboren en oceaanstomers niet aanmeren aan mijn wijnrek, beschouw ik ‘verwegwijnen’ als waanzin.

Extra zware flessen, weg ermee
Een fles wijn moet indruk maken door de inhoud en mag indruk maken door het uiterlijk. Niet door een overdreven gewicht.

B

Leve de schroefdop!
De loterij win ik nooit, maar wijnen met kurksmaak die ken ik walgelijk goed. Genoeg! Een schroefdop is prima, een glazen stopper is mooi. Ook acceptabel: de zogeheten bag-in-box en voor mijn part een tetrapak. (Een plastic kurk is net zoiets als een plastic glas).

Chat-en-oeufSchroefdop? Prima!

(Bijna) nooit boven een tientje
Zeker, wijn is heel wat waard. Alleen al door wijn weet je dat het leven zin heeft. Maar overdrijven hoeft niet, want let op: zeker bij wijn ben je geneigd te vergeten dat sinds de euro een tientje eerder een tiener zou moeten heten. ‘Tienpluswijn’ mag, maar dan moet-ie wel bijzonder en voor iets bijzonders zijn.

Afbraakprijzen zijn vaak wreed
Achter een droomprijs gaat doorgaans minstens één nachtmerrie schuil. Voor mensen, milieu, of allebei.

Een goed adres
Wat is dat? Een wijnhandel waar zelfs de huiswijn er mag zijn. Dan is wijn kopen net zoiets als een kind dat speelt in een ballenbak.

(Very) Special Barolo.


C

Biologisch, ja graag
Natuurlijk, in alle opzichten. Maar ik heb last van twijfel zolang ik weet heb van wijnen die ten onrechte pretenderen biologisch te zijn, naast wijnen die wat dat betreft voorbeeldig mogen heten zonder dat het erop staat. De enige (bijna)garantie: de producent kennen.

Doosjes van zes
Zo zijn ze goedkoper, terwijl je rug ze twee keer zo goed vindt als dozen van twaalf. En als ze niet helemaal uitpakken zoals je bedoelde, dan valt met de helft dubbel zo goed te leven als met een dozijn.

*

Zo, nu is het wijnenwoud aanzienlijk overzichtelijker. En toch nog keus genoeg.

*

© 2013 Joost Overhoff