FilmTips 4

FilmTips

WAD ** & WOUD ****

Waren de makers van WAD maar eerst naar WOUD geweest… Maar misschien had ook dat niet geholpen. De makers van WAD lijken vanaf de start maar één ding voor ogen hebben gehad: hoe maak ik een natuurfilm voor Het Grote Publiek? Daarom schakelt WAD vrijwel direct door naar Zielige Zeehondjes.
Nee, dan WOUD… Dat begint juist veelbelovend, precies zoals je WAD ook had willen hebben. Met een traagheid die past bij waar het over gaat. En toch fascinerend, verrassend. WOUD, officieel ‘The Ancient Woods’, gaat over een oerbos in Litouwen. Ook tijdens de rest van de film blijft het dan ook een bijpassend, oertraag tempo houden.
WAD niet. Goed, het wad wordt geregeerd door eb en vloed, dus iets meer tempo kan het wel hebben dan dat stokoude bos. En niet dat je in de bioscoop zes uur naar het opkomen van het getij hoeft te kijken, maar wel een tijd. Een paar minuten voor de vorming van een zandhoopje achter een bosje helmgras? Héél graag.
Maar nee, zodra er iets serieus traags dreigt wordt dat versneld afgedraaid, opdat het publiek zich toch vooral niet gaat vervelen. En daardoor wordt het juist al snel heel vervelend. WAD komt met van dat je ook bij een gewone natuurfilm kan zien, terwijl je juist speciaal kwam voor dat wat Attenborough nog niet op zijn menu had staan: dat wad. Dat unieke gebied van ons. Je wilt dus minder zeehond en meer zee, minder zieligs en meer zand. Modder. En je wilt alléén het geluid van het wad horen en geen onbestemde muziekjes als filmsaus.
Bij WOUD hoor je alleen het woud. Geen commentaar, geen muzak, niets dan wat het bos voortbrengt. Zeker, ook in WOUD komen dieren voor, maar gewoon omdat ze er zijn. Niet omdat ze in verhaaltjes moeten passen. Ook het bos als geheel heeft geen verhaaltje. Het is er, en je ziet wat er is.
En wat ik zelf zag op het wad, zie je niet in WAD…

schoen.M

OTTO E MEZZO **

Fellini Anno 1963. Gebakken lucht all’italiana. Minstens een uur te lang. De leegte gaat daarbij uiteraard wel goed gekleed, net als in de hedendaagse navolger ‘La Grande Bellezza’.

DOGMAN ***

Wordt wel geafficheerd als ‘Van de maker van Gomorra’. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Overbodig na Gomorra’. Of anders: ‘Niet-overtuigende poging te laten denken dat er soms nog iets komisch is in het dieptreurige Gomorra-land’.

THE BIRDS ****

Zag net een batterijtje oude Hitchcocks. Sommige blijken gedateerd, deze niet.
Komt het omdat we nu weten dat-ie het deed? Dat je denkt te kunnen zien aan de manier waarop Tippi Hedren in beeld komt dat Alfred niet van haar af kon blijven. In pré-MeToo-tijd.

Leiden.L
Bird, te Leiden.

krabbel