FilmTips 14

FilmTips


AMAZING GRACE ****

Je hoopt dat het gaat worden wat je zou willen dat het werd. En dat wordt het.

Aretha Franklin, ‘The Queen of Soul’, komt van haar troon en neemt plaats achter het preekgestoelte van een Baptistische kerk. Voor het zingen van gospels.
Het gaat er letterlijk in als Gods woord in een ouderling. Zowel bij de aanwezigen in die kerk, in 1972, en in de bioscoopzaal Anno 2019.
De film is in feite niet meer dan de aaneengeplakte registraties van twee plaatopnames. Live, met kauwgum kauwend kerkpubliek. Hoewel de regie in handen is van niemand minder dan Sydney Pollack is de registratie een beetje een zooitje.
Sterker, hij vergeet(?) het gebruik van een essentieel onderdeel van het filmmaken van toen: een ‘clapperboard’. Zo’n ding van ‘Tsjak, action!’, bedoeld om de destijds nog aparte opnamen van beeld en geluid synchroon te laten lopen.
Foutje. Vandaar dat de film met ruim veertig jaar vertraging uitkomt, nu we die dingen digitaal kunnen rechtbreien.
Maar rommelig of niet, het maakt niet uit. Wanneer Aretha zingt is alles goed, per definitie. Ook het feit dat het koor tammer (en slechter) zingt dan je zou verwachten kan de pret niet drukken. Het is genieten van begin tot eind.
Verder is er niets tams aan. Het is net alsof je in de klankkast van een piano kijkt, waarin de hamertjes voortdurend op en neer gaan, maar je weet nooit welke. Telkens als Aretha met een noot of een tekst de juiste snaar raakt in de ziel van een koorlid of iemand uit het publiek, springt hij of zij omhoog.

JC.L
Zelfde boodschap, andere toon

Een verrassend dominante bijrol in dit alles is weggelegd voor Reverend James Cleveland, als een soort Master of Ceremony. Ook Reverend C.L.Franklin, Aretha’s vader, komt nog even de gemeente toespreken. Een statige bink, strak in zijn kekke pak.
Het is ‘Love Jesus!‘ en ‘Praise the Lord!‘ van voor naar achter en terug. Hopelijk komen die twee mannen er op Judgment Day daardoor nog een beetje goed af, want great sinners waren het allebei. C.L. bedroog zijn vrouw serieel en ook Cleveland was ‘vleselijk’ niet van onbesproken gedrag.
Maar zonden smelten weg als sneeuw voor de zon, weggeschroeid door ‘The Queen of Gospel, Too’. En zo niet, zolang Aretha zingt kan je er niet aan denken. Onmogelijk.
Net als stilzitten in je stoel.

krabbel

TERZIJDE

Aretha Franklin overleed op 16 augustus 2018.

Handige test om te weten of je zelf dood bent:
als Aretha zingt en er beweegt niets aan je, dan is het zover.