FilmTips 12

FilmTips


CHRISTO: Walking on Water ****

Wie kent ‘m niet, Christo Vladimirov Javacheff – zeg maar: Christo – Opper-Inpakker van vooral grote dingen?
Al heel lang geleden kwam hij op het idee ook een groot wateropppervlak ‘in te pakken’, door een drijvend tapijt waarop je zou kunnen lopen. Een beetje zoals zijn naamgenoot die, zo wil het verhaal, 2019 jaar geleden op aarde kwam.
Christo, die van nu, wil veel, maar niet alles lukt. Alleen al die vergunningen… Maar in 2016 werd zijn wandelen-op-water-droom dan toch werkelijkheid. Al was het niet zonder slag of stoot. Gelukkig maar voor deze documentaire, want die wordt er alleen maar gekruider van.
Plaats van handeling: een meer in Italië. Het land van handeling, zou je zeggen, staat garant voor opera = drama en zo is het ook. Al missen de sopranen.
Christo laat zich bij dit alles kennen als lastpak, doorbijter en charmeur. Toch zou het allemaal niets worden zonder zijn neef, Opper-Regelaar Vladimir Yavachev. Ze worden helemaal gek van de Italianen en hoe de dingen daar (niet) gaan, maar je kan ook zeggen: zonder Italië was het project er misschien nooit gekomen.
Bovendien kennen alle grote projecten zo hun rimpels. Neem de renovatie van ons Rijksmuseum. In zekere zin doet deze documentaire dan ook een beetje denken aan het meesterwerk van Oeke Hoogendijk.

Fraai moment:
De kunstenaar raakt verplicht verzeild in een party met veel dweepzieke miljonairsvrouwen.
Eén van die Italiaanse taarten komt op de maestro af en kirt:
‘Don’t you remember me?!’
Christo: ‘No’.

maan.M
Daar helemaal