Fietsrondje Maremmen

 

ReisTips

Nr. 19

Fietsrondje Maremmen

Toscane

De Maremmen (La Maremma) is de kuststreek rond Grosseto. Je kunt er ‘plat fietsen’, maar ook in de heuvels. Het is het domein van imposante koeien en wilde zwijnen. Sinds enige tijd lopen er ook weer wat wolven in het rond, maar die hebben doorgaans geen fietsers op het menu.

Maremma.L

Bij Agriturismo Pian dei Pini, meer in het binnenland, zijn niet de pini (pijnbomen) het meest indrukwekkend. Nee, vooral het eten en de wijnen van de pittige Moira Guerri zijn er verrassend goed. Verbluffend voordelig bovendien.
De volgende ochtend is het een klein stukje klimmen naar een T-kruising die rechts leidt naar Magliano in Toscana. Aldaar: koffie.
Die kleine hartversterking komt van pas bij het volgende stuk. Al spoedig op de weg naar Scansano gaat onze route linksaf, omhoog richting Sterpeto. Voorbij Bellavista komt er een T-achtige kruising waarbij je rechts moet houden. Pas bij een echte T-kruising gaat het verder links naar Montiano.
Onderaan dat dorpje heeft Il Signore de uitspanning Rialto geschapen, zodat we precies op het goede moment tiptop pappardelle al cinghiale (lintpasta met wild zwijn) en spaghetti ai frutti di mare (met zeevruchten) krijgen voorgezet door de sympathieke waard en zijn vrouw. En dat met uitzicht op het landschap waar je even daarvoor nog doorheen fietste. Dat deed je met wat stijgen en dalen, maar nergens ernstig. Alles over rustige asfaltwegen met fraaie panorama’s, zoals ‘Het schiereiland Argentario & Het eiland Giglio’.
Met een diep tevreden gemoed & -buik is het richting Magliano niet ver naar de kruising vanwaar je rechts terugdaalt richting Pian dei Pini.
Kortom:

Een zorgeloos rondje.

*

Lengte: ca. 33 km

www.piandeipini.com

GPX-Track
(Begint en eindigt iets naast Pian dei Pini)

N.B.
Vlakbij Magliano ligt het wijnbedrijf van La Selva, een gereputeerde producent van tal van bio-producten. Verkrijgbaar bij de lager gelegen vestiging in San Donato.
www.laselva-bio.it

Voorbij het kunstmatig aandoende Borgo Magliano Resort ligt de Fattoria di Magliano, producent van onder meer Heba, een wijn die ons van binnen heel goed kent.
www.fattoriadimagliano.it

Trouwens, in de kernachtige term ‘Resort’ lees ik altijd iets langers:

Een Nietsdoenplek Voor Mensen Die Op De Een Of Andere Manier Rijk Geworden Zijn.

*

©  Joost Overhoff

Alle ReisTips