De Varenkust IIII


DE VARENKUST

Met de trein naar de Spaanse noordflank

IV

Onze platte cirkel is bijna rond.
In het hotel in Bilbao is iets bijzonders te zien. Aan de muur hangt een foto van een oude vrouw die zich met moeite staande houdt, met één kruk. Een prachtige plaat, maar nu niet direct wat je verwacht in een hotel. Ik wijs er een man op die uit een kamer naast de onze komt.
Hij zegt: ‘Ik zal u nog iets anders laten zien. Ik ben de directeur’.
Hij troont ons mee en laat op de bovenste verdieping een heel stel van dat soort foto’s zien. Zijn hotel is eigendom van ONCE, een liefdadigheidsinstelling in oorsprong voor blinden die zich inmiddels ontfermt over alle soorten gehandicapten. Minstens een kwart van het personeel heeft een of ander soort beperking.
Vanaf het dak van het hotel toont de directeur ons trots zijn stad, die in de afgelopen decennia onherkenbaar vooruit is gegaan, met als katalysator het beroemde Guggenheim Museum. Een spektakelgebouw.

Terzijde
Ook in Bilbao kan je niet aan hem ontkomen. Hij straalt je vanaf vele aanplakbiljetten tegemoet. Hij moet het meest mondiale op aarde zijn:
André Rieu.

GG.L

Het Guggenheim moeten we natuurlijk zien, maar verder dan de entree komen we niet. De vrouw aan mijn zijde voelt zich minder fraai dan ze is.
We keren terug naar het hotel en ik ga beneden iets te eten bestellen. Op een groot televisiescherm worden de strenge straffen besproken die een aantal Catalaanse leiders krijgt opgelegd voor het organiseren van een illegaal afscheidingsreferendum. Ik vraag de mensen naast me wat ze ervan vinden. Ze vinden de vonnissen ‘heel slecht’.
Het blijken… Catalanen.
‘Onafhankelijkheid, nee’, zeggen ze. ‘Maar dit ook niet’.

Ondertussen speelt zich boven in onze kamer de leegloopcyclus af die ik zelf al eerder heb doorlopen.
Niks ‘verkeerd schaaldier’ dus? We googlen wat af en onze internetzelfdiagnose kan er maar één zijn: het norovirus.
Oei, Noro! En ik heb vandaag al twee hotelbazen de hand geschud… Ik kan niet anders dan het hotel informeren over deze potentiële tijdbom.

Stoomcursus Noro


Het voornaamste:
* Hyper-besmettelijk
* Hyper-overgeven (Ik bedenk een nieuwe term: ‘spektakelbraken’).
* Hyper-diarree
* Hooguit lage koorts
* Soms spierpijn
* Korte duur symptomen (hooguit enkele dagen)
* Langer besmettelijk
* Gemiddelde incubatietijd: 30 uur