De Papaver

paradijs-2


Il Papavero da oppio
– De Slaapbol

Hij heeft iets dreigends. Vooral als silhouet. Omdat je weet wat hij met je kan doen. Verder, op zich, hebben ze vooral iets raars, die bolletjes.
De papaver somniferum. Een hele mond vol. Maar in onze eigen taal kunnen we het in twee lettergrepen af, onnavolgbaar: de slaapbol. Hij groeit hier zomaar, deze klaproosvariant. Spontaan. Of is-ie ooit geplant, als siergewas?

PP.S

Hoe dan ook, als-ie je eenmaal te pakken heeft kom je moeilijk van ‘m af. Hij kan je daarbij zelfs te gronde richten. Daarom fascineert-ie zo. Net een haai, of een tijger. Angstaanjagend en aantrekkelijk tegelijk. De papaver is de verboden vrucht in dit paradijs, al is er ook een appelboom.
‘Toe maar’, sist de slang, ‘kerf die bolletjes maar eens in. En kijk wat er dan voor spannends gebeuren kan. Vooruit, doe het maar!’

Gevaar.M

Il papavero heeft alles van een tweesnijdend zwaard. Het kan je onthoofden of beschermen. Het sap van de papaver somniferum is de basis van opium, van heroïne en morfine. Onder meer. En de zaadjes van deze plant leveren hun naam juist aan de braafste bol die de wereld kent. De maanzaad-.

Alle Details