Boven Olbia

 

ReisTip

Nr. 11

Boven Olbia
Sardinië

Een reistip? Een heel trosje bij elkaar:
Zoals de lezers van Cacciucco (het boek) weten, is de belangrijkste raad inzake Sardinië dat je de Sardijnse gastvrijheid vaak niet kan weigeren. Zie: ‘Gast of gijzelaar?’, p.224-228.
Misschien was het ook vanwege die indringende aervaring dat we dit keer zo strak bij zee bleven. De ‘kust-Sardijn’ is namelijk vrijblijvender dan die uit het ruige binnenland. Sterker, we belandden in de B&B van een Genuees echtpaar, al lang geleden aangespoeld op het grote eiland.
Even voorstellen: Angelo en Francesca. Hij, gemoedelijk en van een zekere omvang, zij een tiptoptype dat bijna door de brievenbus kan. Die kwalificatie, bij wijze van spreken, stelde ik ooit inzake de sollicitatievereisten voor de stewardessen van Singapore Airlines.
En wie schetst je verbazing als halverwege de dag Francesca op je af komt en alvast vanuit de verte roept: ‘Ik ben het!’ Niets overbodigs aan. Ze is bijna onherkenbaar. Perfect opgemaakt en in smetteloos uniform staat ze op het punt aan het werk te gaan als Meridiana-stewardess. Maar de volgende morgen is ze weer even stipt ontbijtstewardess op haar eigen terras.
De B&B van F&A bestaat uit een aantal aparte huisjes met uitzicht op een flard azuurblauwe zee. Goed, hun onderkomen ligt aan het einde van een lange zandweg, maar dat neem je graag op de koop toe.

– Het sterke punt van Ristorante Il Timone is de pasta. Alessandro Tatti kan wat niet velen is gegeven: goed koken met bottarga.

Tatti.M

Bottarga is een hoofdstuk apart. Een Sardijn denkt erbij maar aan één ding: het gedroogde en gezouten ei van de harder, een vissoort. Dat is veel geld waard en dan ligt gesjoemel op de loer. Wat je in werkelijkheid krijgt is vaak niet van harder en/of komt helemaal niet uit Italië, maar van (heel) ver weg. Dat laatste hoeft niet te betekenen dat het dus ook minder smaakt. Het is meer iets van ‘Goudse Stroopwafels uit China’. Zonder dat het erop staat.
Bij Il Timone bezweren ze je dat hun bottarga uit het Sardijnse Oristano komt. Eén ding is zeker: koken ermee kunnen ze. Het probleem van bottarga is namelijk het gevaar van ‘overkill’. Voor je het weet heb je ermee overdreven. In de beperking herkent men de meester.

detail.L
Sardinië. Detail.


(Iets minder beperkt op dit adres zijn de prijzen van een aantal hoofdgerechten)

– Prima antipasti met vis voor een even prima prijs vind je bij Sa Runda.

– Heel behoorlijke pizza’s worden geserveerd bij Quattro Venti. De ober en de kok zijn rasechte Sardijnen, maar de Signora van de eigenaar is een Madame. Uit Nice. Dat krijg je als je als jonge niçoise in Italië met vakantie gaat…

– Leuk strandje, met goede strandtent: Cala Sabina. (Later op de dag kan de muziek er te hard staan). Toegang via de grote rotonde voor Golfo Aranci.

– Wild parkeren op de hobbeldebobbelwegen naar de stranden levert vrijwel zeker een boete op.

– Een witte wijn met veel potentie is de Vermentino di Gallura. Nogal wat van die vermentino’s lijden echter aan ‘Het Optut-syndroom’. Je wordt niet mooier door je teveel op te tutten – beetje zoals bij bottarga – maar sommigen blijven hardnekkig denken van wel.
Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding biedt de ‘Costamolino’ van producent Argiolas.

*

B&B Borgo Alba Barona
Via Sa Curi 25
07020 Marinella
Tel. 347 414 1292

Ristorante Il Timone
Loc. Cugnana
Tel. 0789 33334
Langs de weg van Olbia naar de Costa Smeralda, alleen ’s zomers.
Daarna verhuizen ze terug naar Olbia, onder de naam

Trattoria La Bussola
Via Copenaghen 82
Tel. 0789 58465

Ristorante Sa Runda
Loc. Rudalza
Porto Rotondo
niet ver van benzinestation Q8
Tel. 0789 30045

Ristorante Pizzeria Quattro Venti
Loc. Rudalza
Bivio Porto Rotondo
Tel. 0789 34438

*

©  Joost Overhoff

Alle ReisTips