299. ConFusion

In Amsterdam word ik omgeven door restaurants. Om duizelig van te worden. En toch ga ik er zelden heen.

Als je veel tijd in Italië hebt doorgebracht, ben je verwend. De kans daar onaangenaam te worden verrast door de kwaliteit en/of de bediening is klein. Ook in simpeler gelegenheden. Bij ons, in Nederland, is dat helaas anders. Nog steeds, naar mijn idee.

Kabbel.M

Vroeger roerde zich in Het Parool de roemruchte en gevreesde culinair recensent Johannes van Dam. Zelf mocht ik over Johannes niet klagen, gezien zijn recensie van mijn culinair woordenboek. Maar in veel Amsterdamse keukens begon er spontaan van alles over te koken zodra de steeds imposantere contouren van Van Dam in de deuropening verschenen.
De huidige recensent merkt op dat hij lagere cijfers geeft dan zijn illustere voorganger. (Terwijl hij er zoveel vriendelijker uitziet). Zelf wijt hij het aan zijn indruk dat het niveau van het Amsterdamse eten omhoog is gegaan, waardoor het krijgen van een hoog cijfer moeilijker zou zijn. Dat is uiteraard alleen zo als daarbij ook je meetlat meebeweegt. Anders krijg je alleen meer hoge cijfers.

 

lekkernij.M
En in België…

 


Een belangrijke reden dat het eten in Italië zo’n hoog algemeen niveau heeft, is dat de gemiddelde Italiaan lijkt op een Hollandse boer: ‘Wat de Italiaan niet kent, dat eet-ie niet’. Een Italiaan eet bij voorkeur altijd en overal hetzelfde en weet daardoor exact hoe iets hoort te smaken. En waar alle consumenten meedogenloze recensenten zijn ligt de lat hoog.
Inmiddels is de Hollandse boer wellicht ook te vinden in een wokpaleis en zal het toch wel wat minder worden met het Italiaanse culinair chauvinisme?
Nou… Vorige week ontmoetten we een Napolitaans echtpaar dat twee dagen in Amsterdam was geweest. Wat hadden ze gegeten? Juist. Pizza.
Het stel was op weg naar familie in Antwerpen, na achtenveertig uur pasta-abstinentie smachtend naar een bord spaghetti, iets dat ze in Amsterdam wel hadden willen, maar niet hadden durven te bestellen.
En wat doen wij? Wij doen aan ‘ConFusion’. We gooien van alles bij elkaar. Gevolg: iedereen is de weg kwijt.

 

diego.M

 

Maar… fascinerend is het wel:

 

dorps.M
Maassluis

 

 

Tacos.L
Really?

 

 

Fusion.L
Voor alle gezindten

 

 

panini.M
Utrecht (Vismarkt)

 

 

Valentino.M
Verrassingscombi

 

 

smullen.M
Taalfusion in Zandvoort

 

Ah, daar! Toch nog iets oud-Hollands:


flappe.M
krabbel

TERZIJDE
De Napolitaanse toeristen raadden ons deze Amsterdamse pizzeria van harte aan:
Mangiancora
Ferdinand Bolstraat 170

N.B.
Het gaat hier om Napolitaanse pizza, met een dikke rand dus.
(Vind ik zelf minder, maar dat durf ik Napolitanen niet te vertellen).

Ook op deze site:
Pizza NL / Op zoek naar goede pizza in Nederland