294. Kleren maken de…

Wij Nederlanders willen het vaak niet weten – ik ook niet – , maar alleen door je kleding kan je al bij de start beginnen met een voorsprong of een achterstand. Bij ons vooral dat laatste.

Hier is niets nieuws aan, maar juist daardoor blijken we wel hardleers.

Man
Ik heb het al vaker gememoreerd, de Italiaanse vrouw die zei: ‘Berlusconi is zo goed gekleed, hij moet wel goed zijn’.
Wij kunnen ons daarbij meesmuilend verschuilen achter ‘Ach, Italianen…’, maar dat helpt niet.
Internationaal onderzoek wijst uit dat bankiers in donkere pakken en doktoren in hagelwitte jassen al op vertrouwen kunnen rekenen nog voordat ze iets hebben gezegd of gedaan. Andersom, vertrouwen weinigen graag hun geld toe aan een bankier in een hawaïhemd of hun lichaam aan een dokter op slippers.

slipper.L

Vrouw
Bovendien hebben we niet alleen te maken met polderlingen, maar bijvoorbeeld ook met… Italianen.
Ik was ooit aanwezig bij een bezoek van twee Nederlandse inkoopsters aan een Italiaans bedrijf. Ze zagen er niet uit, maar waren de belangrijkste van ons land. Na hun vertrek bleef ik achter met de Italiaanse baas.
Ik zei: ‘Zie ik het goed dat u niet begrepen heeft hoe belangrijk deze vrouwen zijn, doordat ze er niet uitzien?’
De Italiaan ‘bekende’.

Een vrouwelijke variant van de Berlusconi-anekdote hierboven, beleefde ik ten aanzien van Christine Lagarde, de aanstaande chef van de Europese Centrale Bank. Het grote respect van een Italiaanse voor Lagarde, puur door haar manier van kleden, was al bij voorbaat bestand tegen al het andere.

Soldaat
Ik kan me vergissen… Nee, ik ben er zeker van. De aanblik van Dutchbatters in de compound bij Sebrenica maakte op de Bosnische Serviërs een hopeloze indruk. Een hopeloos zwakke indruk. En niet alleen door wat ze wel dan niet deden, of door hun lichaamstaal.
Daarnaast straalde hun ‘uniformtaal’ een gebrek aan discipline uit en deels daarmee een krijgshaftigheid ver beneden NAP. Er waren manschappen bij die boven de gordel niet meer leken te dragen dan een kogelvrij vest. Zeker, het was warm, maar de Serviërs liepen er op hun beurt wel ‘paraat’ bij. Opgerolde mouwen misschien, maar mouwen.
Op de Servische gezichten stond de minachting overduidelijk te lezen. Niet alleen door hun materiele en numerieke overmacht, maar ook doordat ‘wij’ er niet als echte militairen uitzagen. Het was alsof je de Serviërs zag denken: ‘Watjes!’
In de natuur komt het vaak voor dat dieren zich tegenover de vijand indrukwekkender voordoen dan ze zijn door uiterlijk vertoon, bijvoorbeeld door zich op te blazen. Ook in de militaire praktijk zijn daar vele voorbeelden van.
Jezelf in meerdere opzichten ‘naakt’ presenteren, komt je duur te staan.

Jaap.L

 

krabbel

TERZIJDE
De Hoge Raad heeft de Nederlandse verantwoordelijkheid inzake Srebrenica vastgesteld op 10%. Een percentage vaststellen voor zoiets lijkt onmogelijk, maar je moet wát. Eén tiende lijkt echter erg weinig.
Vraag is wel of landen zich nog beschikbaar willen stellen voor vredesmissies als ze kunnen worden veroordeeld. In dit geval veroordeelden we onszelf. In hoeveel andere landen zou dat kunnen gebeuren?

De Eeuwige Stad Rome is gekomen met een nieuwe waslijst aan geboden en verboden om het ‘stedelijk decorum’ aldaar te redden. Daaronder (was al) het verbod om met naakte torso in het rond te lopen, iets dat in De Fraaie Stad Amsterdam navolging verdient.

Onder de Romeinse verboden verder onder (veel) meer:
– geluid van autoradio’s dat buiten het voertuig doordringt.
– wasgoed dat zichtbaar is vanaf de straat.
– liefdesslotjes.
– het met de mond aanraken van tuiten van drinkwaterpunten.
– erotica in etalages, laat staan vrouwen.
Zeker ook dat laatste is iets voor Amsterdam.

Veranderde mores
Ik draag nooit een stropdas, behalve…
Op een recente begrafenis van een honderdjarige, met meer dan honderd aanwezigen, was ik nog de enige.

zwart.S