292. Heights & Lows

Een nieuw dieptepunt. In de hoogte. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt een nederzetting op de Golanhoogten naar zijn vriend Donald T.

 

Trump Heights

staat er nu op een groot bord, bovenop de Golan Heights.
De ‘Trump Tower’, de ‘Trump Dit’ en ‘Trump Dat’ had Donald al. Dit is iets nieuws voor de president van Trumponia.

Hoe symbolisch is dit nieuwe cadeau? De ene bullebak vernoemt een plaats naar een andere bullebak in een gebied dat niet van hem is. Maar waar hij wel de macht heeft.
De Golanhoogten, ik ben er ooit geweest, lang geleden. We werden er rondgeleid door een broer van de latere president van Israel, Shimon Peres. Uit de mond van die gids kon ik een onverbloemde uitspraak optekenen: ‘To hell with the United Nations‘. Het lijkt dezelfde houding die ook de president van de Verenigde Staten eigen is. De VN houdt vast aan het feit dat de bezetting van de Golanhoogten door Israël illegaal is, terwijl de VS middels Donald dat standpunt verlaten heeft.

Het is allemaal wat moeilijk te verwerken. Ik ben groot geworden in een tijd waarin sympathie voor Israël automatisch was en Amerika een even standaard bondgenoot. Goed, we vonden onszelf in Europa cultureel ver verheven boven de Yankees, maar we zaten in hetzelfde kamp.
Anders dan wat je tegen beter weten in toen dacht, bleek het allemaal niet voor eeuwig. Ons culturele superioriteitscomplex raakte in verval. Misschien kwam het omslagpunt wel bij dat onvergetelijke radiomoment waarbij ze mensen op straat vroegen of ze wisten wat ‘ethiek’ was.
Iemand zei: ‘Waar je kan eten?’
Dat was even hilarisch als statistisch onbeduidend, maar toch.
In het Midden-Oosten leken de rollen van David en Goliath intussen omgedraaid. En vervolgens deden Israeli’s en Amerikanen hun landen terminaal aan respect verliezen door bullebakken te verkiezen door wie je haren recht overeind gaan staan.

Dober.L

Verder door de wereld zonder sympathie voor je vroegere vrienden. Het is even slikken. Kunnen het zelfs vijanden worden? Vooral die ene, grote?
Wat Israël betreft is het zonneklaar dat teruggave van de Golanhoogten aan Syrië helemaal geen optie is. Militair-strategisch kunnen die hoog gelegen posities niet worden gemist en, trouwens, wie wil er wat dan ook geven aan het huidige Syrië?
Dat neemt niet weg dat de Golan daarmee nog geen rechtmatig grondgebied is van een bezettende staat. Doen alsof dat wel zo is, door een bevriende bullebak te plezieren een onrechtmatige nederzetting naar hem te noemen, getuigt van de To hell with-arrogantie waar er al teveel van is.

Je zou ook symboliek kunnen zien in het feit dat, als nederzetting, Trump Heights niets voorstelt. Maar niet alleen kan dat nog komen, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je de spreuk

Brutalen hebben de halve wereld.

niet in twee woorden op een groot bord wilt zien staan.

krabbel

TERZIJDE
Precedent voor Donald?
De Israëlische bullebak is al meerdere malen herkozen.

Ideetje voor Poetin
Een nieuwe plaats op de Krim: Trumpopol.

Mijn droom-‘President van Het Midden-Oosten’:
Daniel Barenboim.