267. GHB

GHB klinkt onschuldig. Bijna GVB, het Gemeentelijk VervoerBedrijf. En als iets onschuldig klinkt, dan ben je er ook niet bang voor.

GHB is de even snel als sterk verslavende ‘partydrug’ die aan een stormachtige opmars bezig is. Hij kost een krats en je kan het zelf maken. Gewoon boven de gootsteen.
GHB is de afkorting van gamma-hydroxyboterzuur. Dat klinkt weliswaar chemischer dan GHB, maar niet ernstig. Goed, bij ‘gamma’ zou je aan gammastraling kunnen denken, maar dat wordt weer geneutraliseerd doordat we allemaal wel eens naar de Gamma gaan, en daar krijg je niks van. ‘Hydro’ is water (altijd goed) en ‘boterzuur’ klinkt bijna als zoetzuur, een boterzachte zuurvariant. En die ‘xy’, nou ja.

Je kan het ook anders brengen: GHB is voornamelijk een combinatie van de basisbestanddelen van een industrieel schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper.
Ik weet het ‘Het gif zit ‘m in de dosis’, maar in deze omschrijving is iedere dosis voor mij voldoende om van consumptie af te zien. Bovendien ben ik een romanticus. Ik drink bier en wijn. Daarbij zie ik wuivende korenvelden voor me en wijngaarden in een zwijmeldecor, uitmondend in mijn glas.

 

wijnporno.L
?

 


Bij het woord ‘gootsteenontstopper’ krijg ik daarentegen de zwanenhals onder onze gootsteen voor ogen, die me in dit verband aan mijn darmstelsel doet denken. Ik zie mezelf in gedachten al GHB maken boven onze gootsteen, iets morsen van de ontstopper… en in één moeite door zie ik dat spul in de zwanenhalzen in mijn buik bochten afsnijden.

zwanenhals.M

Het hoofdbestanddeel in die ontstopper is natriumhydroxide. Daarbij kan je denken ‘Natrium, is dat niet gewoon een soort zout? En hydro is water, ideaal als je zout inneemt. Prima idee’. Tot je de meer literaire benaming hoort van dat spul: bijtende soda. Opgelost in water ook wel genoemd ‘natronloog’.

En mensen nemen dat in op feestjes, als ‘partydrug’? Wat voor een treurparty’s zijn dát?!
Van GHB raak je ‘in een lichte roes, je krijgt er meer zelfvertrouwen van en seksuele gevoelens worden versterkt’. Zeggen ze.
Maar als het goed is gaat dat allemaal al vanzelf als ‘de juisten’ elkaar in het vizier krijgen. En zo niet, dan zijn daar wel andere middelen voor, die bovendien iets extra’s hebben: ze zijn lekker.
Altijd prijs.

Bordeaux.L

TERZIJDE
GHB kan in heel kleine hoeveelheden voorkomen in… bier en wijn.

Opiaten zijn qua oorsprong romantischer dan GHB. Maar ook in die familie is een nieuwkomer verwoestend in opmars: fentanyl. Het is in oorsprong een pijnstiller, die bij misbruik al gauw alle pijn voor altijd stilt. De cijfers van het aantal doden door overdosis van opiaten in de VS zijn verbijsterend. 2014: ca. 5.000 / 2017: ca. 29.000.

De Amerikaanse opiatencrisis wortelt niet in doe-het-zelven boven de gootsteen, maar in medicijnen op recept. In een heel onromantisch, zeer winstgevend één-twee-drietje tussen industrie, apothekers en doktoren.

Fentanyl is (goedbedoeld) ontwikkeld door de Belgische farmacoloog Paul Janssen.

Taal op de rand
Gebleken is dat je bij een Engelstalig iemand die suïcidaal op een brug staat niet moet beginnen met ‘Can we talk?
Talk‘ is teveel verbonden met uitdrukkingen die negatief uitwerken, zoals ‘small talk‘, koetjes en kalfjes.
De conclusie in het brein van de zelfmoordenaar:’
Talk‘, gepraat = een doodlopende weg = ‘fa-taal’.
In plaats daarvan moet je zeggen ‘
Can we speak?’
To speak‘, erover spreken, kan leiden tot iets constructiefs.