249. Impotentie

Nu we Nr.250 naderen zijn er al heel wat thema's de revue gepasseerd. Zoals de 'nietfoto's' en, in de marge, de anti-rookcampagne van de overheid.

Laatst had ik er weer een, een nietfoto, of eigenlijk niet dus. Ik had ‘m willen maken, maar het kwam er niet van, die foto van dat stokoude mannetje, genietend van zijn sigaar. In het mandje van zijn rollator prijkte prominent een sigarendoos met daarop de ronkende tekst:

Roken vergroot de kans op impotentie


Maar wat is eigenlijk de potentie van dit soort teksten? Zoals eerder vermeld zijn sommige – zoals deze – een zorgwekkende indicatie dat de overheid niet kan denken. Wellicht is bedoeld: Roken bevordert impotentie. Zoals het er nu staat kan het oude mannetje rustig doorpaffen, denkend: ‘De Staatsloterij heb ik ook nooit gewonnen, dus ‘een vergrote kans’. Ach…’
Maar de overheid laat het niet bij tekst alleen. Ze verplicht de tabaksfabrikanten daarnaast afschrikwekkende foto’s af te drukken op de omhulling van hun waren. Daarbij worden de meest smerige afbeeldingen niet geschuwd om de roker angst aan te jagen.

tong.M

Helpen die om het roken af te zweren? Wie weet. Zeker weet ik dat mijn tabakswinkel klanten heeft die die afbeeldingen verzamelen. Voor het spelen van Memory.
Maar kent de overheid bij haar anti-rookfoto’s geen enkel taboe? Toch wel.
Onlangs wist ik zelf de hand te leggen op een ‘impotent sigarendoosje’. Maar wat een vreemde foto staat daar op! Opeens heeft de overheid last van scrupules. Sterker, preutser kan het niet.
Wat zien we? Een stukje man, maar niet het stukje waarover het gaat. In de verste verte niet.

impotentie.L

Hij is in gepeins verzonken. Een soort Denker van Rodin. Maar wat denkt-ie? Kijkt-ie ergens naar? Het lijkt van niet. Wel lijkt hij ergens spijt van te hebben, maar waarvan?

‘Had ik me hiervoor wel moeten lenen?! Nu denkt iedereen…’
Zoiets.

Gezien de agressieve recht-voor-je-raap-foto’s in de rest van de campagne had je hier toch minstens een mannelijk lid in winterslaap verwacht, vlak voor de entree. Maar nee.

Nou ja, we steken er gewoon nog maar een op.

*

krabbel


TERZIJDE
Ik sprak ooit de uitbater van een Franse ‘Tabac’ en begon een vermoeden te krijgen.
‘Rookt u eigenlijk zelf wel?’, vroeg ik hem.
Monsieur staarde me aan en zei:
‘U denkt toch niet dat ik gek ben?’

Tabacos.L
Spanje, detail