237. Afvallen

Wijsheid is saai. Van 'groots en meeslepend' wil wijsheid niets weten. Wijs rijmt niet voor niets op grijs. Nee, 'Langs lijnen van geleidelijkheid', dáár houdt wijsheid wel van. Neem afvallen.

Ik ben te dik. Het precaire evenwicht tussen eten en bewegen raakte verstoord. Ik kreeg een blessure en daardoor moest het drukke Vondelpark het een tijdje met een jogger minder doen. Dat gaf het park meer ruimte, terwijl er in mijn broeken juist minder ruimte overbleef.

korir.m
Vondelpark (detail)


Alarm! Doe iets! Maar wat? Na de blessure twee keer zoveel rennen? Een slecht idee. Voor je het weet krijg je er een nieuwe blessure van en bovendien is rennen ideaal voor het calorisch evenwicht, maar niet om er door af te vallen. De kans is dan groot dat wanneer je oude broeken weer beter passen je nieuwe knieën moet bestellen.
Wat dan? Vooral dingen nalaten, minder eten? Dat valt niet mee. Bovendien is het lichaam vet link. Je zwemband onverhoeds bruuskeren met een rigoureus dieet werkt averechts. Je moet het stiekem doen, zodat-ie het niet door heeft. Denk aan een slapende tijger, waarvan je één voor één haren uit zijn staart moet trekken.

tijger.M

Een bank bruut overvallen werkt ook niet, of maar even. Al gauw volgt daarop een krachtige reactie waarbij de kans groot is dat je er per saldo op achteruit gaat. Ook een lichaam laat zich niet ongestraft ineens beroven. Het verdedigt zich door een efficiëntere verbranding, waardoor je daarna sneller dikker wordt.
Nee, veel beter is de ‘salami-tactiek’. Zo was er eens iemand die bij banktransacties van cliënten honderdsten achter de komma afrondde en die mini-bedragjes overschreef naar zichzelf. Zó moet het, ook bij afvallen. Een ietsiepietsie minder eten en/of een ietsiepietsie meer bewegen. Sssst…

Wat ook helpt: spieren kweken. Liefst de grootste, zoals die in je benen. Buikspieroefeningen tegen een dikke buik werken vaak niet, of pas na een eeuw. Het lichaam kan net zo goed besluiten om de energie voor je buikspieren in plaats van uit je buik eerst uit je speknek te halen, tot je eruit ziet als een gier.
Het mooie van sterke spieren is vooral dat ze ook energie verbruiken terwijl je niks doet. Zo kom je bij de heilige graal:

Slapend afvallen.

krabbel

Ja, het kan: in een tijd van back-ups en digitale wolken een stuk kwijtraken. Het gebeurde met deze blogpost die al een tijdje in de rij stond, maar telkens niet aan bod kwam.
Opeens had-ie er genoeg van. Weg was-ie. Wat te doen? Van uitstel afstel? Of er opnieuw aan beginnen. En als je het laatste doet, wordt zo’n stukje er dan slanker van, of komt het aan?
In dit geval heb ik het idee: slanker. Maar misschien is er wel iets lekker vets verdwenen…

TERZIJDE
Verrassende afvaltip: koud water drinken. Blog 27. Water!

In Italië ondertussen… kan het alleen nog meevallen.
Afvallen, wat de staatsschuld betreft, zit er niet in.