208. Reformatie

De Reformatie is jarig. Dezer dagen is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen spijkerde op een kerkdeur in Wittenberg.

Of niet. Waarschijnlijk niet, maar zo herinneren we het ons aanzienlijk beter dan als hij ze gewoon op de bus had gedaan.
Stelliger kunnen we zijn over het feit dat die stellingen er krachtig inhakten en de effecten ervan nog voelbaar zijn tot op de dag van vandaag.

Hier_sta_ik.M
‘Ik sta hier, ik kan niet anders’. Zou Luther gezegd hebben, maar waarschijnlijk ook dat niet.
(Hier = te Worms)


Juist nu was ik in de nabijheid van een drietal musici die zich bezighouden met muziek uit de tijd van Luther. Het waren een jonge man uit Rome, een vrouw uit Frankfurt en een uit Amsterdam.
De noordelijke dames vonden dat de Romein die oude muziek te exuberant speelde. De Romein, op zijn beurt, vond het spel van de dames te strak, te saai.

En ik? Ik stond in de supermarkt, oog in oog met een product. Nou ja, ik was de enige die ogen had, maar ze telden voor twee. Zo groot waren ze bij het zien van

water.M

Ik vroeg me af hoe dit product in Italië zou heten. Ik dacht diep na en kwam op:

Nettare di Fragola

Nectar van Aardbei

Dit was middenin de roos, maar ook weer niet. Ik sloeg aan het googlen en mijn Italiaanse fantasienaam bleek in werkelijkheid al te bestaan. Maar, probleempje, inmiddels is het gebruik van het woord ‘nectar’ door Europese regelgeving aan banden gelegd. Een soort bureaucratische reformatie. Zonder een minimum aan echte vruchten mag van Brussel iets geen nectar meer heten.

Dus dacht ik verder. En ik ben eruit. Het gaat worden:

Sogno di Fragole

Droom van Aardbeien

Eén ding is zeker: ‘Acqua al sapore di fragola‘, ‘Water met aardbeismaak’? Dat nooit.

krabbel

TERZIJDE
Zoals eerder dit jaar ook al gebeurde, is in Italië opnieuw een partij tramadol onderschept, een morfine-achtig geneesmiddel. Niet als reguliere handel, maar, zo wordt vermoed, in een samenwerking tussen de Italiaanse misdaadorganisatie ‘ndrangheta en Islamitische Staat.
Net zoals bètablokkers (vooral bedoeld voor het hart) gebruikt worden door musici tegen de zenuwen, zo zou tramadol oneigenlijk worden geslikt door onder meer de strijders van IS. Anti-angst, anti-vermoeidheid, anti-alles.