156. Nietfoto’s

Een 'nietfoto', wat is dat? Een foto die je niet hebt gemaakt. Sommige daarvan zijn onvergetelijk.

Sterker, ze kunnen je hele leven lang op je netvlies blijven hangen. Maar alleen dus op het netvlies van jezelf. Anderen zullen die foto’s nooit zien. Je kunt ze hooguit ‘vertellen’.
De redenen waarom je die foto’s nooit maakte zijn vaak dezelfde: geen camera bij je, er niet aan denken een foto te maken, of er wel aan denken maar het toch niet doen. Uit piëteit. Het zijn redenen die inmiddels nogal ouderwets overkomen. Bijna iedereen heeft tegenwoordig altijd een camera bij zich (in een telefoon); van alles een foto maken is voor velen een tweede natuur geworden en ‘piëteit’, wat is dat?

Mijn eigen TopDrie Nietfoto’s? Ze hebben één ding gemeen: op alle drie staat tekst.

Nr.1

Reden: niet aan gedacht.

Locatie: Salina

Situatie: Bij aankomst op de kade van dit Siciliaanse vulkaaneiland stuitten we op een priester. Achter hem rees de vulkaanhelling op. De vulkaan was morsdood, maar de helling explodeerde toch: door de kleurenpracht van bloeiende wilde geraniums. De priester was bijna geheel in het zwart. Op zijn witte boordje na en de witte letters op het zwarte T-shirt dat hij onder zijn even zwarte jasje droeg:

UNITED COLORS OF BENETTON

Nr.2

Reden: piëteit

Locatie: Florida

Situatie: Vlak na de wervelstorm Charly passeerden we wat een restaurant was geweest. Een deel van de ravage lag op de weg. Daaruit stak een bordje:

HAPPY HOUR

Nr.3

Reden: geen camera

Locatie: Amsterdam

Situatie: Een kruispunt bleek door een tram irregulier doorkruist. Daarbij was de tram dwars door de voordeur van een uitzendbureau naar binnen gereden. Boven de ingang daarvan prijkte de montere tekst:

KOM BINNEN !

krabbel