COSTA CONCORDIA Update 6

COSTA CONCORDIA
(2005-2016)

Veel volgers van deze site kennen het Costa Concordia Dossier. Al meerdere keren leek het erop dat het afgesloten was, maar nee. De Concordia is gebleken een taai onderwerp te zijn.
Inmiddels, eind mei 2016, is het schip zelf bijna van de aardbodem verdwenen. Een werkje van zo’n honderd miljoen euro.

Maar zoals te verwachten was leeft de Concordia voort op andere manieren. Zelfs in Nederland. Helemaal niet te verwachten was echter dat zo ver van de rampplek de Costa Concordia zowaar als opera het licht zou zien.

opera.S
Mini-rampje: Portugese wijn met fout-Italiaans opschrift.

Bovendien kreeg een Nederlandse cabaretvoorstelling als titel ‘Schettino!’, genoemd naar de rampkapitein van het schip. Daarnaast verschenen internationaal diverse documentaires en figureerde het wrak in speelfilms zoals in La Grande Bellezza.

Maar waar blijft ‘Costa Concordia, The Movie’? Dat die er niet zal komen lijkt ondenkbaar. In ieder geval wordt er gesproken over zowel een TV- als een bioscoopfilm. Bij die laatste is de naam genoemd van James Cameron, de regisseur van ‘Titanic’.

Veel immer bijgelovige Italianen keken er niet van op dat de ramp gebeurde op een vrijdag de dertiende. Ook niet toen ze ervan hoorden dat bij de doop van het schip (door een fotomodel) de fles die de romp raakte niet brak. Een slecht voorteken.
Bij de ramp zelf vielen 32 slachtoffers. Door de dood van een duiker bij de berging van het schip is het totaal nu op 33 gekomen, een in Italië magisch getal, overeenkomend met de leeftijd waarop Jezus het leven liet.

Ondertussen diende het hoger beroep tegen Schettino, die in eerste aanleg onder meer veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 16 jaar.
Schettino vroeg opnieuw vrijspraak. Het openbaar ministerie, daarentegen, verhoogde de strafeis in hoger beroep tot onder meer een gevangenisstraf van 27 jaar.
Op 31 mei 2016 werd echter het eerdere vonnis vrijwel volledig bevestigd. Volgende (en laatste) etappe: cassatie.

Tot ziens.XM
‘Tot ziens’