126. Marktplaats

Van de vele markten waarvan ik niet thuis ben, is Marktplaats er één. Marktplaats, de website, wel te verstaan.

Maar goed, ik had wat dingetjes aan te bieden en dacht: ‘Vooruit, ik probeer het eens’.
In de praktijk kom je erdoor in aanraking met allerlei mensen die je anders nooit had ontmoet: van scharrelaars tot aan de mevrouw van de gracht die nog wil afdingen op een kastje van vijfentwintig euro, je het ding laat meeslepen tot aan haar Volvo stationcar, waar hij vervolgens niet in past.

Risico.M
Markten betreed je op eigen risico.
(En zelfs politiehonden kunnen gebreken hebben…)


Ronduit fascinerend, en van mogelijk nut voor de lezer, was de man die zich meldde voor het goedkoopste van de drie dingen die ik te koop had staan. De twee andere waren zogeheten ‘collector’s items’.
De man zegt direct te willen komen en vraagt daarom het adres. Maar hij komt niet. Wat er wel komt is een mail van Marktplaats zelf, met de mededeling dat de man in kwestie niet te vertrouwen is.
Aha. Kan dit betekenen dat Marktplaats wordt gebruikt om uit te vinden waar bepaalde objecten zich bevinden, als opmaat voor een inbraak?
Hierover zwijgt Marktplaats desgevraagd resoluut en verwijst mij naar een informatienummer van de politie. Daar komt de bevestiging. De geüniformeerde info-dame vindt mijn suggestie onaangenaam plausibel.

Ik vertel haar van een bende, lang geleden, die met telelenzen foto’s maakte van woninginterieurs, iets dat tot grote verwondering van steevast ‘gevitrageerde’ buitenlanders bij ons vaak makkelijk kan.

vitrageM
Verder wel camera-onvriendelijk.


Vervolgens stelden de fotografen een catalogus samen waaruit hun clientèle bestellen kon.
Anno 2016 krijgen ze via Marktplaats & Co. een deel van die informatie gewoon cadeau en kunnen ze ook andersom werken. Ze krijgen een bestelling en gaan daarna op het internet kijken waar dat te vinden is.
Technologie is een tweesnijdend zwaard. De info-dame vertelt dat de dieven-fotografen nog steeds bestaan. Ze bewaren daarbij tegenwoordig zelf nog veel meer afstand. Ze gebruiken drones.
Maar voor mijn probleem heeft de politievrouw een simpele, lowtech oplossing.
‘Als u ’s nachts iets hoort, belt u 112’.

krabbel