113. Referendum

Een nieuw jaar, een nieuw referendum. Fijn? Nee.

In Nederland hebben we een zogeheten volksvertegenwoordiging. Fijn? Ja. Als volk hebben we namelijk niet overal verstand van en ook niet de tijd om van alles verstand te krijgen. En, laten we eerlijk zijn, dat laatste zou velen van ons zelfs met alle tijd van de wereld niet eens lukken. Dus hebben we mensen gekozen die het werk voor ons doen. Als het resultaat van hun werk ons niet bevalt, dan stemmen we ze de volgende keer weg. Simpel.
En nu? Nu hebben we eerst veel geld betaald om onze vertegenwoordigers hun werk te laten doen en gaan we daarna nóg meer geld uitgeven (nu al vijfentwintig miljoen euro extra) om hun werk nog eens over te laten doen. Door… ons.
Al die geldverspilling is nog los van de zeeën van tijd die we nu zelf zouden moeten gaan uittrekken om verstand te krijgen van alle implicaties inzake de ‘Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds‘ , wat ons – we zijn er weer – wellicht niet eens gaat lukken. De meesten zullen die tijd er niet voor nemen. Ze zullen het stemhokje voorbij lopen of gaan stemmen op hun gevoel. Als je in de contramine bent, en dat zijn er velen, dan voelt het altijd goed om ergens tegen te kunnen stemmen. ‘Nee!‘ lucht op.
Vervolgens is de uitslag van die stemming niet bindend. De kans is groot dat heel wat frustraties zullen verdubbelen, nieuwe zullen ontstaan en weinige echt verdwijnen. Wat het ook wordt, één ding lijkt zeker: zo’n referendum is een onrendabele nijdigheidsfabriek.

overeenkomst.L
Overeenkomst? (Oekraïne / detail)

krabbel

N.B.1
Voor wie zin heeft om de overeenkomst te lezen, wat toch zal moeten om er verstand van te krijgen, zie:
http://wetten.overheid.nl/BWBV0006389
Daar aangekomen wacht de tekst: ‘De regeling die nu getoond wordt is dermate groot van omvang dat automatisch is overgeschakeld naar artikelsgewijze weergave. Klik op de knop hiernaast om (…)’

N.B.2
Ook in Italië doen ze aan referenda. Daar is onder meer stemonthouding een beproefd middel om de uitslag van een referendum te frustreren: ‘Als je niet kan winnen, laat het referendum dan ongeldig zijn vanwege een te lage opkomst’. Enzovoort.