101. Der Skandal

Gebakken peren kunnen prijzig zijn. Zie Volkswagen.

Het concern dat adverteert met ‘Das Auto‘ zit nu met ‘Der Skandal‘.

VW.M
Zie Cacciucco, het boek, p.245


Zelf heb ik nooit een auto gehad, nooit gewild, maar wel heb ik in die dingen heel wat afgereden. Daarbij benutte ik de pk’s van vele merken. En het moet gezegd, zodra je achter het stuur van een Volkswagen zit moet je bekennen dat die kreet ‘Das Auto‘ nog niet zo slecht gekozen is. Natuurlijk, irritant is en blijft-ie. Irritant, want arrogant. En, nog steeds, wil ik in eigen land niet in het Duits worden toegesproken. Maar het is een teken aan de wand dat ze het toch doen. Dat moet betekenen dat ik, samen met mijn aversie, grotendeels verleden tijd ben. Want VW is niet gek. Bij de keuze van een slogan, zo denk je, gaan ze niet over één nacht ijs. Dat je dat denkt wordt ingegeven door de zorgvuldigheid die een exemplaar van ‘Das Auto’ uitstraalt. Tot en met het instructieboekje.
Zó goed doordacht en uitgevoerd is alles, dat het ‘Der Skandal‘ er alleen maar fascinerender op maakt. Wat heeft de Herrn uit Wolfsburg bewogen deze technomisdaad te begaan? En wat heeft ze kunnen doen denken dat ze ermee weg konden komen?

Over dat laatste heb ik alleen een vaag vermoeden: dat het wortelt in dezelfde arrogantie die VW hun product ‘Das Auto’ laat noemen. Almacht maakt blind. Bovendien trokken de VW-rijders niet aan de bel omdat hun auto’s juist zo goed reden. Beter, blijkt nu, dan ze hadden moeten doen. En mogelijk brengt het bedrijfsklimaat te W. niet gauw klokkenluiders voort.
Ik herinner me goed een interview met een Amerikaanse NATO-chef, in een tijd waarin Nederlandse soldaten lange lokken hadden, haarnetjes inclusief. Maar de Amerikaanse generaal verklaarde dat hij desondanks de Hollanders liever als soldaten had dan de kortgeknipte Duitsers. Omdat, zo beweerde hij, Duitse soldaten geneigd waren bevelen blindelings op te volgen, terwijl de militaire kaaskoppen die koppen gebruikten om orders creatief te interpreteren als er aan die orders iets schortte. Of ertegen te protesteren.

VW.km.M
Eerlijkheid duurt nóg langer


Over het waarom is mijn vermoeden iets minder vaag. Deels uit eigen ervaring. Ik reed ooit in een VW met automaat, toen die opeens overschakelde in ‘de vrij’. Gevolg: een acuut verlies aan tractie, met alle (levens)gevaar van dien.
De oorzaak bleek te liggen in een nieuw soort problemen: problemen die niet bestaan. Sensoren zijn er om problemen op te sporen, maar ook die sensoren kunnen falen. In casu registreerde een sensor een kritiek probleem in de motor dat niet bestond. Maar nog interessanter was wat de ontwerpers van VW hadden bedacht dat er in zo’n geval moest gebeuren. In plaats van de bestuurder te alarmeren de auto aan de kant te zetten had men gekozen voor het meest directe: de versnelling automatisch naar ‘vrij’. Daarbij Zijne Heiligheid ‘Der Motor‘ als prioriteit hoger stellend dan de veiligheid van ‘Der Mensch‘.

In het geval van wat inmiddels als ‘sjoemelsoftware’ door het leven gaat kon VW echter beide tegelijk van dienst zijn. Dachten ze. Denk ik.
Ik informeerde ruim voor de huidige ophef bij mijn Italiaanse kapper & VW-kenner naar een nieuwe techniek die de VW-diesels schoner moet maken. Maar de kapper keek bij dat schone juist uitgesproken vies.
‘Alles wat je aan een motor doet voor het milieu gaat ten koste van de prestaties’, sprak hij. Afkeurend. Korter gezegd: Beter milieu = minder vermogen.
De waarheid is dat wat VW deed veel VW-rijders goed uitkwam. Waarschijnlijk meer automobilisten dan je weten wilt zouden bij de keuze ‘meer vermogen of beter milieu’ nog steeds voor het eerste kiezen. En velen van de rest konden prima leven met het feit dat die keuze al voor hen was gemaakt, zonder dat ze het wisten.
Weliswaar hoorde VW wel degelijk te kiezen, maar dan anders. Niet alleen hoort ‘Der Mensch‘ voor ‘Der Motor‘ te gaan, daarnaast is er iets dat nog meer belang heeft dan de mens die zoveel prijs stelt op een maximaal motorvermogen. Te weten: ‘Die Menschheit‘.

Moet daarmee VW nu ook opeens taboe zijn? Welnee. ‘Das Auto‘ mag als zodanig van zijn voetstuk gevallen zijn, een Volkswagen is nog steeds een dijk van een ding. Dat VW een toontje lager zingt is alleen maar goed. Een koerscorrectie is nodig.

Braaf!.L
In je hok!


De redenering ‘dat ook andere autoproducenten…’ kan als goedpraterij bij het grof vuil. Maar de gedachte aan het tot voor kort ondenkbare – dat een topbedrijf als VW door een plotselinge kostenlawine ten onder zou kunnen gaan – is onverdraaglijk. Helemaal als daaraan ook degenen zouden bijdragen die ongeacht het milieu met hun motorvermogen zo tevreden waren. En nu gauw aansluiten bij massale claims, alleen omdat daar iets te halen valt.

*

In afwachting van anti-sjoemelsoftware (en daarna) kunnen de VW-rijders hun emissies gewoon lowtech drukken: door rustiger te rijden.

krabbel