85. Turbowandelen

Het aantal sporten neemt alsmaar toe. Sommige daarvan zijn de moeite van het bekijken waard, andere niet.

Maar al kunnen nogal wat sporten discutabel zijn, dat doet er eigenlijk niet toe. Als mensen er plezier in hebben, dan moet je ze dat gunnen.

Leffe.L

Probleem is wel dat ook veel meer sporten als ‘Olympisch’ zijn geadopteerd, waardoor de Olympische Spelen steeds uitgebreider zijn geworden. En duurder. Oplossing: snoeien. In de al bestaande Olympische lijst kan er heel wat weg. Niet alleen kan er vooral gesneden worden in het steeds verder uitdijende aantal specialismen per sport, maar ook hele sporten zelf kunnen weg. Het selectieproces daarvoor staat al bij voorbaat garant voor veel spektakel en gekrakeel.

Hoe dan ook, als er nu één discipline is die niet alleen weg mag, maar ook weg zou moeten, dan is dat toch wel: het snelwandelen.
Het snelwandelen is onderdeel van de atletiek, de nobelste tak van sport die er bestaat. Maar zoals hardlopen de mooiste sport is, zo is snelwandelen de lelijkste. Sterker, zó afzichtelijk is het, dat je geneigd bent het als bewijs te zien dat God niet bestaat. Anders zou Hij toch zeker wel Zijn bliksemschichten laten neerdalen op de schepsels die Zijn schepping zo beledigen?
Zeker, ook de hinkstapsprong mag weg, maar daar kan je met goede wil misschien nog om lachen. Om snelwandelen niet. Maar ‘als mensen er nou plezier in hebben’, zei ik dat niet zelf? Zeker, maar om te beginnen is het vrijwel onvoorstelbaar dat iemand er meer dan tien meter zo bij wil lopen, laat staan vijfduizend keer zo ver. Om dan toch aan turbowandelen te doen moeten er andere motieven zijn. Dwang bijvoorbeeld, à la Noord-Korea, of de hang naar een medaille in een discipline waarbij de tegenstand door ‘natuurlijke selectie’ is beperkt.

selectie.M

Boven een bepaalde snelheid gaat een mens vanzelf rennen en dat dan toch verbieden is net zoiets als het binden van voeten in de groei, zoals dat ooit in China vaak gebeurde. Maar als ze dat nou willen? Nee, njet, non. De discussie over de waarde van dat willen kan je in zo’n geval overslaan. Net zo, zou de drafsport voor paarden verboden moeten zijn.
Maar ja, het invoeren van nieuwe sporten gaat waarschijnlijk makkelijker dan het schrappen van al bestaande. Vooruit, als het snelwandelen niet weg kan, laten we er dan gewoon nog een sport bij doen: snelnordicwalking.

krabbel

nordic.M

Wereldrecord 50km snelwandelen: 03:32:33

Sommige sporten zijn wel degelijk verdwenen, althans van de Olympische lijst, zoals daar waren:
Touwtrekken en Tweehandig Kogelstoten.

schema

Bij de Spelen in Londen waren er zowaar twee sporten minder dan in de editie daarvoor.

*