82. Volslank

Eerst het goede nieuws: Italiaanse kinderen zijn minder dik dan voorgaande jaren.

Het slechte nieuws: ze zijn nog steeds bij de dikste van Europa. Volgens een recent onderzoek stapt een kleine 21% van de mini-Italianen door de wereld met ‘overgewicht’ en is bijna 10% ‘obees’ (daarvan ruim 2% ‘ernstig’).
Wat is het hard gegaan! In de eerste editie van mijn Italiaans-Nederlandse culinair woordenboek schreef ik nog:

regime          dieet ! niet doen, gewoon niet teveel eten / kijk naar de Italianen: ze eten goed en zijn doorgaans niet dik / degenen die niet slank zijn zou je eerder ‘stevig’ noemen / Italianen hebben ongeveer de hoogste levensverwachting ter wereld, voor een groot deel toegeschreven aan wat ze eten / trendbreuk in wording: dikke kinderen / door sluipende rolverwisseling tussen maaltijd en merendina / = dieta

Dat was in 2004. In 2008 werd dat: ‘trendbreuk inmiddels ingezet‘ en in 2011: ‘trendbreuk inmiddels steeds ‘dikker duidelijk’’.
Waar die trendbreuk door kwam? Niet alleen door te weinig bewegen en ander (minder goed) eten en drinken. Vermoed ik. Het zou me niet verbazen als ook het feit dat veel Italiaanse kinderen enigst kind zijn ermee te maken heeft.
Hoe dan ook, in voornoemd onderzoek over 2014 komt nu naar voren dat 38% van de kinderen niet afdoende ontbijt en 8% helemaal niet. De zo ontstane lege maag wordt door 52% gaandeweg de ochtend opgevuld met ‘una merenda abbondante‘, een ‘stevig tussendoortje’.
Van de ouders geeft 25% aan dat hun kinderen niet dagelijks vruchten en/of groenten eten, terwijl 41% van hun kroost wel met regelmaat frisdranken naar binnen giet.
Fascinerend is dat 38% van de moeders die kinderen hebben met overgewicht en zelfs obesitas meent dat dat gewicht zich nog onder de norm bevindt. Ondertussen heeft slechts 29% van hen de indruk dat hun dikkerdjes teveel eten, terwijl maar 41% van de moeders van kinderen die te weinig bewegen zich daarvan bewust is.

Deze gaat nog.L
Ze zitten teveel (maar deze gaat nog)


Alba, 2015. Het Piëmontese stadje is in rouw. De belangrijkste zoon van het plaatsje is heengegaan, al was het dan in zijn woonplaats Monte Carlo. Michele Ferrero was niet alleen Italië’s rijkste man, maar mogelijk ook één van de meest geliefde. Al was het alleen al door zijn meest geliefde schepping: Nutella. Inmiddels zijn hele generaties Italianen, en zij niet alleen, ervan overtuigd geraakt dat een leven zonder Nutella geen glans heeft. Daarbij komen dan nog de talloze andere producten uit de Ferrero-fabrieken, zoals Kinder en Ferrero Rocher.
Op veel ruiten in Alba hebben mensen foto’s geplakt van de overledene met daarbij de tekst ‘We zijn trots op je’. Dat is aanzienlijk meer dan ‘Over de doden niets dan goeds’. Begrijpelijk. Het zal moeilijk zijn in Alba iemand te vinden die niet direct of indirect van Ferrero te eten krijgt.
Maar wát eten ze dan? ‘Echt eten’, of tussendoortjes? Wie al vele jaren in Italië komt kan het niet zijn ontgaan: het land wordt al decennia gebombardeerd met reclame van Ferrero. Inclusief, uiteraard, ontelbare spotjes op tv. Deels zijn die gericht op moeders, met de suggestie dat bepaalde Ferrero-tussendoortjes goed voor hun kinderen zouden zijn. Maar, zo bewijzen veel drammende kleintjes bij de kassa’s van de supermarkt, veel van dat grut ziet die spotjes ook zelf.
Inmiddels heeft Ferrero verklaard zich van het probleem bewust te zijn, ‘zelfs al is nooit bewezen dat er tussen reclame en het voedingsgedrag van kinderen een direct verband bestaat’, zo beweert de website.
Nu zou het uiteraard te ver gaan de schuld van de mollige Italiaantjes geheel in Ferreroschoenen te schuiven. Ouders kunnen ook zelf nadenken, of zouden dat althans moeten doen.
Maar zeker is het van belang dat in het kader van het Europese ‘Actieplan 2014-2020 inzake kinder-obesitas’ het onderwerp ‘Marketing en Reclame gericht op kinderen’ speciale aandacht heeft.

Trouwens, Deel 1: Ook veel Italiaanse volwassenen zijn inmiddels tonnerond.

Bijpassend.M
Bijpassende zitplaats


Trouwens, Deel 2: Nu we het toch over Alba hebben, ze hebben hier ijswinkels… Wow!

krabbel

Rapportage door:
‘OKkio alla SALUTE’, onder auspiciën van de Ministeries van Gezondheid en Onderwijs.

Terzijde
18% van de kinderen bekende de avond voor het onderzoek zonder tandenpoetsen naar bed te zijn gegaan.

Il Menù / Woordenboek voor de Italiaanse keuken

Inzake (de truffels van) Alba, zie Cacciucco, het boek, p.58-63

*