75. Obsceen

De top van ABN AMRO wilde er een ton bij en de wereld – nou ja, Nederland – is te klein. Is al dat gekrijs terecht?

Dat hangt er vanaf.
Verdient die ABN-top toch al niet obsceen veel? Zeker. Ik ontmoette ooit een Duitser, die zei: ‘Ik heb veel geld verdiend. Heel veel. Maar ik kan maar één broek tegelijk aan’.
Conclusie: meer dan een nog redelijk bedrag hoeft een mens niet te verdienen. Daarboven wordt het obsceen. En al helemaal als dat soort beloningen door de belastingbetaler moeten worden opgebracht.
Maar ABN AMRO is geen gewoon overheidsbedrijf. Het is een beest dat tijdelijk aan de wilde natuur is onttrokken en er weer in terug moet. Iedereen die wel eens een natuurdocumentaire daarover heeft gezien weet hoe moeilijk dat is.
Natuurlijk, perverterende bonussen leiden tot korte-termijn-acrobatiek en het feit dat al het gegraai privéwinst bleef terwijl de belastingbetaler voor de verliezen op mocht draaien, is misselijkmakend. Waarbij niet mag worden vergeten dat nogal wat van die belastingbetalers alle acrobatiek wel prima vonden zolang ook hun eigen vermogen daardoor steeds boller leek.

Zoek!.©.M

Maar hier staan we nu eenmaal. De vraag hoort dan ook niet te zijn ‘Is het ABN-salaris niet al obsceen hoog?’, maar ‘Is het genoeg?’ Niet in de zin van ‘Is het genoeg voor een mens?’, maar is het genoeg om de mensen aan te trekken/vast te houden die ABN AMRO weer terug kunnen brengen in het wild. En wel zo dat de staat er, verantwoord, met de minste kleerscheuren vanaf komt.
Misschien bestaan ze, financiële jezussen die bereid zijn zich op te offeren. Relatief dan. Zo ja, fijn. Zo niet, dan kan juist de weigering de ABN-top die extra ton te onthouden verkeerd zijn. Raar, obsceen, maar waar.

krabbel