66. De Schuilmoskee

Gisteren was ik in Marseille. Te Amsterdam. Daar ontdekte ik 'Onze Lieve Allah op Zolder'. In Italië.

Als deze intro het midden houdt tussen verwarrend en verbluffend, dan is-ie precies goed. Het zat zo: ik bezocht Huis Marseille, een statig pand aan de Amsterdamse Keizersgracht. In de 17e eeuw werd het opgetrokken door een zakenman die in de Zuid-Franse stad zijn geld verdiende.

Marseille.M
Marseille te Amsterdam

Tegenwoordig is ‘Marseille’ het onderkomen van een fotomuseum. Maar ook los van de lopende exposities is het een bezoek waard. Dat gaat dan gepaard met een soort kruip-door-sluip-door-klauterpartij waarbij je je geregeld afvraagt ‘Waar ben ik nu?’ Je raakt er al snel in de war. Ook door het feit dat in dit fotopaleis zoveel bewegend beeld is te zien. Althans nu. (Daaronder twee fraaie filmpjes van Guido van der Werve).

Tijdens mijn bezoek is een ware pronkzaal gewijd aan de Italiaanse stad L’Aquila. Misschien wel zo toepasselijk, bij wijze van contrast. De zaal is gerestaureerd tot in de perfectie, terwijl L’Aquila er vijf jaar na een verwoestende aardbeving nog hulpeloos/hopeloos bij staat.

Zo mogelijk nog verbluffender is iets in de winkel van het museum: een boek. Het gaat over ‘schuilmoskeeën’ in Noord-Oost Italië. In dat deel van het land wonen veel moslims, maar toestemming voor de bouw van moskeeën krijgen ze er niet. Het is een regio waar onder meer de xenofobe partij Lega Nord dat in de weg staat. Dus nemen de moslims voor het houden van hun diensten hun toevlucht tot garages, fabrieksgebouwen en wat al niet. Ook in het boek gaan de interieurs schuil achter non-descripte gevels: pas als je de pagina omslaat met daarop de foto van een façade krijg je de daarachter biddende gelovigen te zien. Zo gaat er, onthullend, een verborgen wereld voor je open.

*

Hidden Islam
Islamic makeshift places of worship in North-East Italy, 2009-2013
Nicolò Degiorgis

*

In de inleiding wordt vermeld dat heel Italië op 1,35 miljoen moslims acht moskeeën rijk is. Ter vergelijking: volgens Wikipedia telde Nederland in 2010 al 453 moskeeën op rond de miljoen islamitische gelovigen.

Obama.XM2014: Obama vliegt langs de Amsterdamse Westermoskee in aanbouw.

Huis Marseille

Marseille.2.M
Verscholen achter Huis Marseille