61. Zekerheid

Er waren eens... zekerheden.

En kijk nu? Winter 2015. Geen vlokje sneeuw, van ijs geen spoor. De Italiaanse wijnoogst een ramp, de Engelse de beste ooit. Duitsers zijn Weltmeister correctheid en Nederlanders vallen massaal voor geblondeerde intolerantie.

 

multi-cultikapper.M

Alles verandert. Hoewel.. In elk geval is het nieuwe jaar een goede gelegenheid om je lijstje ‘Roestvrije Zekerheden’ weer eens te bekijken. Ook die inzake het milieu.

 

Liften.XM
Iets té snel weggedaan?

 


De zekerheid dat biobrandstoffen goed zijn voor het milieu was al eerder in vlammen opgegaan. Of beter: het is één van die zekerheden die niet gelden per definitie. Er horen mitsen en maren bij. Bij gebreke van de bijkomende voorwaarden kunnen sommige ‘goede’ dingen juist funest uitpakken.
Neem de elektrische auto. Zo zal je in de stad iets minder snel overlijden als gevolg van de nul-uitstoot van die dingen, terwijl je er per direct door kan verscheiden omdat je ze niet aan hoort komen. Of je wordt het slachtoffer van een handgemeen ter bemachtiging van een stopcontact.
Nou ja, dat zijn ‘details’ die relatief eenvoudig kunnen worden opgelost. Minder makkelijk gaat dat met het feit dat elektrische auto’s het probleem van de uitstoot voorlopig alleen maar verplaatsen. Sterker, een recente studie concludeert dat elektrische auto’s die worden opgeladen via met steenkool gestookte centrales in feite meer dan driemaal zo dodelijk zijn als auto’s die rijden op benzine. ‘Elektrisch rijden = Goed voor het milieu’ klopt dus alleen daar waar ook de elektriciteit milieuvriendelijk wordt opgewekt.
In Nederland lopen we op dat gebied ernstig achter. De conclusie is dan ook onaangenaam. Dalende steenkoolprijzen, wereldwijd, helpen daarbij niet.
Nog zo iets: verwacht wordt dat diesel door nieuwe techniek ook op milieugebied benzine gaat verslaan. Zekerheden…

 

P.S.

Nog eentje dan: Italianen consumeren steeds minder pasta en olijfolie.