45. Zwarte Piet (vervolg)

Aan Sint & Piet is op deze site al twee keer aandacht besteed. Is dat niet voldoende?

Je zou zeggen van wel. Maar ja, de Pietenpolemiek wil maar niet voorbijgaan. Zelfs in de zomer van 2014 is het vaderland er alweer druk mee.

Das.S

Bovendien is me in de tussentijd een licht opgegaan. Zoals al eerder vermeld wordt Zwarte Piet doorgaans niet gezien als iemand van een donker ras, maar van een ras apart. Zwart werd-ie doordat hij zo’n beroerde inbreker bleek dat hij dan maar door de schoorsteen kwam. Toen iedereen nog een schoorsteen had.
Maar, bedenk ik me nu, daar klopt iets niet aan. Want hoe zit het dan met ‘Zie ginds komt de stoomboot’? In dat lied wordt wel gewag gemaakt van de knecht die staat te lachen, maar niets over hoe die eruit ziet.
Eigenlijk zou hij dan nog niet zwart hoeven zijn, zou je zeggen. Niet dat Piet van Sint onderweg al moest trainen in de pijp van de stoomboot. Daar zou-ie dan niet alleen zwart, maar ook postuum uit tevoorschijn komen.
En toch komt Piet sinds mensenheugenis al pikzwart aan land. Daar is dus iets niet in de haak. Net zoals Pinokkio-poppen altijd worden verkocht met een rode hoed, terwijl die volgens het originele verhaal werd gemaakt van… broodkruim. (Zie Cacciucco, het boek, p.353-356).
Of, wacht even, dat kan natuurlijk ook: dat Piet na al dat roetroetsjen niet in bad ging. Nooit. En dus na een heel jaar weer even zwart uit Spanje aan kwam zetten. Dat Zwarte Piet dus eigenlijk een SmeerKees was.
Kortom, in het even doucherijke als schoorsteenarme heden kan Piet 2.0 dus alle gedaanten aannemen die er uit Spanje kunnen komen. Al ligt melkwit daarbij nog steeds niet voor de hand, hij kan er dus uitzien zoals iedereen. Blijft over de vraag: is een Gewone Piet wel zo leuk als een Zwarte?
De kinderen kunnen we het moeilijk vragen, wat voor Pieten ze willen. Ze zouden nog eens door kunnen krijgen dat Pieten niet echt zijn.