25. Toerist In Eigen Stad

Te krap bij kas voor een vakantie? Geen nood. Je gaat gewoon op reis in je eigen stad.

Een concrete – en gratis – suggestie biedt de Amsterdamse daklozenkrant Z! Daarin verwoordt de baas van een diamantslijperij zijn verwondering. Afgelopen jaar bezochten ruim 400.000 mensen zijn bedrijf, maar Amsterdammers? Die niet.
Ja, dat krijg je. Waarschijnlijk hebben meer Nederlanders de piramiden bekeken dan er een Hollandse kaasmakerij van binnen hebben gezien. En een diamantslijperij, denken wij, is al helemaal iets voor toeristen. Klopt. Maar ook voor ‘de toerist in eigen stad’. ‘Ga gerust eens naar Gassan’, was de uitnodigende kop van het artikel in Z! Dus daar gingen we.
Bij de poort van Gassan Diamonds kijken ze hun ogen uit. Twee bezoekers op de fiets! Achter de slagbomen staan de gebruikelijke vervoermiddelen van de gasten in slagorde opgesteld. Touringcars uit alle windstreken. Die vooraan, bijvoorbeeld, komt uit Estland.
Ook binnen blijken we vreemde eenden in de bijt. Er komt, speciaal voor ons, een Nederlandstalige gids. Het lijkt alsof ze vanuit de verte de bui al ziet hangen. Alsof ze denkt: ‘O jee, Hollanders, dat gaat niks worden’.
Want de tour mag dan gratis zijn, maar het zou toch wel op prijs worden gesteld als je er met iets glinsterends weer naar buiten ging. Daarom lijkt het ons wel zo eerlijk duidelijk te maken dat diamonds weliswaar forever zijn, maar voor ons niet for today.
Onze gastvrouw blijkt echter sportief. Bovendien gelooft ze niet dat wij daklozenkrantlezers ook zelf dakloos zijn. En trouwens, ze weet uit ervaring dat zelfs iemand die eruit ziet als een zwerver soms toch een dikke diamant kan kopen. Terwijl met name de Italianen nog steeds tiptop gekleed uit de bus komen, maar er niet meer in blazen.
Hollanders? Ter illustratie wijst de dame van Gassan fijntjes op het feit dat Angelsaksische mensen aparte verlovingsringen kopen, vaak gekroond met een diamant. Terwijl wij, als we ons niet tussentijds bedenken, het doorgaans kale verlovingsding gewoon tot trouwring promoveren.
De meest talrijke klanten van vandaag zijn Russen en Chinezen. Zeer kwaliteitsbewust zijn de Japanners, vertelt onze gids. Voor ons schudt ze een diamantje uit een envelop ter grootte van een fikse suikerkorrel. Prijs: €195,- Met een pincet parachuteert ze het steentje in de zetting van een ring, en als bij toverslag krijgt de fonkelkorrel opeens allure. Andere oppeptruc: 4x mini in een vierkant toont als maxi.

steen.M
Verrassende steensoort bij Gassan Diamonds

De prijs van diamant is een combinatie van grootte, kleur, zuiverheid en slijpvorm. Onze gastvrouw schuift iets vierkants naar voren uit één stuk. Prijs: €42.000,- We bedanken haar vriendelijk en gaan nog even buurten bij superslijper Piet. Hij schat dat er een jaar of twaalf nodig is om als slijper een beetje op niveau te komen. Zelf is hij na een kwart eeuw een meester die zelfs de unieke Gassan-variant met 121 facetten perfect beheerst. (Een briljant heeft er ‘maar’ 57).
Op onze beurt houden we de Gassannezen bezig met een hele batterij aan interessante onderwerpen, zoals daar zijn: de teloorgang van Amsterdam als productiecentrum (van duizenden slijpers naar amper meer dan twintig) / het tanende monopolie van het De Beers-syndicaat / waarom waren de slijpers vroeger meestal joden? / Zonnestraal, het vroegere sanatorium voor diamantslijpers / hoe vermijd je een ‘bloeddiamant’? / waaraan herken je een echte diamant? (doordat je er glas mee kunt snijden) / waar slijp je mee? (met diamantslijpsel en…. olijfolie) en nog zo wat.
Ga er ook maar eens heen. Of zouden ze zo spijt krijgen van die uitnodiging in de daklozenkrant? Misschien. Maar zoals onze gastvrouw zei: ‘Je kan nooit weten wie er…’

*

Fonkelvaria

Diamant: 1 karaat = 0,2 gram (gewicht)
Goud: 1 karaat = 4,166% (zuiverheid)

Diamant als woord = ‘Onbedwingbaar’ (hard)

Productieland Nr.1: Botswana

De huidige Nederlandse Minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, is familie van de man die de grootste diamant aller tijden kloofde (en daarbij legendarisch flauwviel)

Hij deed dat in opdracht van de koning van Engeland
(De Nederlandse kroonjuwelen zijn nep)

Gratis rondleiding:
www.gassan.com/tours/gratis-rondleiding/

krabbel