23. Poep

Van Midassen ken ik er maar twee: Koning Midas en Midas Dekkers.

De koning wenste dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderen. Wat gebeurde. En vies tegenviel. Denk maar aan dat krokante kroketje waarvan je net een hap wilt nemen.
Midas Dekkers zou zo’n wens nooit doen. Zijn nieuwste boek kan alleen maar vies meevallen. Het gaat over het doorgaans minder krokante: poep. Maar ‘onze’ Midas zou al rillen bij de gedachte dat, net wanneer hij enthousiast in zijn eigen productie wil poeren – Pling! – die bolus opeens achttien karaats zou zijn. Sterker, Dekkers is al ernstig verstoord door moderne wc-potten waarin – Plons! – zijn studiemateriaal in één keer te water gaat.
Poep heeft namelijk heel wat te vertellen. En Dekkers dus ook. Onder meer over hygiëne.
Wat dat betreft was ik ooit zelf een cursiefje van plan, daartoe geïnspireerd door die onvergetelijke tekst in een Amerikaanse publieke wc: ‘WASH YOUR HANDS. IT’S THE LAW!’
Ik dacht: ‘Laat ik eens, op verschillende plekken in de wereld, in publieke WC’s turven hoeveel mannen er zonder handenwassen de deur uitgaan’. Ik begon op een vakbeurs, vol tiptop geklede mensen. Maar spoedig gaf ik het op. Verbluft. Al mijmerend over het fenomeen ‘handenschudden’…

Of ik Dekkers boek ga lezen weet ik nog niet. Zeker is dat ik de trotse bezitter ben van het

Poepboek, drukwerk van Europese dieren

Die van een vos is gedraaid en heeft een puntje, in die van de otter vind je graatjes en schubben.
Dit POEPBOEK bevat alles om te bepalen van welk dier de drol is die je tegenkomt tijdens een wandeling in Europa. Foto’s van 55 drollen, een meetlatje, informatie over het dier en een heleboel wetenswaardigheden over dierenpoep.

HET POEPBOEK, WEET WAAR JE IN STAPT

Het schijnt niet meer verkrijgbaar te zijn. Jammer. Er zijn er vast meer die graag willen weten wat er ’s nachts voor de deur heeft gescheten = gezeten.

poep.M
Men neme: het poepboek.


Hoe zou het gaan met het poepboek van Midas? Nederlandse auteurs moeten het altijd doen met een beperkt taalgebied. Bovendien is er zoiets als een poeptaboe. Vertalen kan, maar zijn ze elders wel ‘shitready‘?

krabbel