– Er trekt wel meer deze kant op. Aantal haringen dat jaarlijks de Sont komt binnenzwemmen: 5 miljard.
– Een politieman schroeft de nummerborden van een auto. Waarom? De auto is onverzekerd. Daarna rondrijden zonder kentekens levert een nieuwe boete op en niet alsnog verzekeren kost je je auto.
– ‘Better bad coffee than no coffee‘ staat er te lezen in een café. Als je het daar al mee eens zou zijn, dan nog valt niet in te zien waarom veel uitspanningen zich in bad coffee lijken te specialiseren.
– ‘Better bad food than no food‘, daar zit wél iets in, wil je ooit nog van goed eten kunnen genieten. Het lokale Noma is vaak genoemd als ‘het beste restaurant ter wereld’, maar in de gewone betere restaurants zijn wel de prijzen hoog, de kwaliteit niet.
– Waar o waar, in het stadscentrum, zijn de immigranten?
– Ook spoorloos, aan of bij de huizen: bloemen.
Floraloos
– Niet fleurig wel keurig. Misschien ook door het flora-tekort maken veel huizen eerder een steriele dan een hartverwarmende indruk.
– Maar franje snoeien is wel weer het sterke punt van Deens design.
– Franjevrije moderne gebouwen zoals de Koninklijke Bibliotheek en de Opera, zijn prachtig.
– Is ‘De Kopenhagenaar’ een beschaafdere variant van ‘De Amsterdammer’? In elk geval lijkt het centrum van Kopenhagen ‘vanzelf’ schoon, doordat ze geen rotzooi maken, terwijl onze Hollandse hoofdstad het vooral van de stadsreiniging moet hebben.
– De Kopenhagenaar lijkt ook braver, rustiger, vriendelijker. (En de jongeren spreken tiptop Engels).
– Is de indruk terecht dat de bekende Deense detective-series een tegenwicht vormen van de brave realiteit? Jakob, in het fraaie aquarium De Blauwe Planeet, meent van niet. Volgens hem zijn de Denen helemaal niet zo braaf: ‘We hadden hier deze week nog een moord’.
– Zeker is dat de Deen Peter Madsen om de hoek bij het aquarium zijn zelfgebouwde onderzeeër liet zinken, waarschijnlijk nadat hij aan boord een journaliste aan stukken had gezaagd.
– Zeker is ook dat de beroemde zeemeermin aan de Kopenhaagse waterkant meerdere malen werd onthoofd.
– Een raadsel, daarentegen, is waarom alle toeristen dat zeemeerbeeld zo nodig moeten zien.
Een Deen is het eens met ons vermoeden: ‘Je moet erheen omdat iedereen erheen gaat’.
Minnen: mét hoofd zijn ze meer.
– Steekproef: vier op de tien Kopenhaagse fietsers dragen een helm. (Schrijf ik vlak na het zien van een filmpje waarop een Hollandse fietsster met haar hoofd tegen de straat slaat, inclusief schedelbasisfractuur).
– De peetmoeder van koning Willem-Alexander, Margaretha II van Denemarken, woont in een ‘noodpaleis’. Het werd ooit betrokken nadat het eerdere koninklijk onderkomen afbrandde. De koningin moet het er doen zonder haar Franse prins-gemaal, die zich mokkend heeft teruggetrokken op zijn eigen landgoed. Kniezend omdat hij geen koning-gemaal mag heten en voor zijn gevoel altijd op afstand werd gehouden.
De koninklijke lijfwacht staat ons intussen vriendelijk te woord, vanonder zijn berenmuts. We mogen gewoon met hem spreken, zolang… we maar afstand houden.
TERZIJDE
Het centrum van de Hollandse hoofdstad is minder ruim van opzet, maar biedt wel goede raad:
Eberhard betekent ‘hard, moedig everzwijn’ = een niet al te verfijnd iemand waar je niet omheen kunt.
Een Surinaamse vrouw drapeert een lint naast de kist van de burgemeester. Haar hoofddoek in de kleuren van de Surinaamse vlag, haar rok in rood-wit-blauw. Op het lint staat handgeschreven:
‘Eberhard, de moedige’.