123. Hoerenwijn

De term is op deze site al eens eerder gevallen, 'en passant'.

Maar hij verdient een meer prominente rol, vooral ook omdat ‘hoerenwijn’ alom aanwezig is.
Ik bedacht deze term allereerst in het Italiaans, omdat ik nu eenmaal vooral met Italiaanse wijn te maken heb: ‘vino alla puttanesca‘. Qua term bestaat daarvoor in de Italiaanse gastronomie al een precedent: spaghetti alla puttanesca, een Napolitaanse specialiteit. Zie: Il Menù / Woordenboek voor de Italiaanse keuken.
Maar terwijl de relatie van die hoerige touwtjespasta met het oudste beroep ondanks vele theorieën volstrekt onduidelijk is, zo is die van hoerenwijn zonneklaar: hoerenwijn is wijn die hoereert.
Het is wijn met een push-up beha en hoge hakken, om maar zoveel mogelijk klanten te trekken. Meestal niet alleen door rondere vormen, maar ook door zoeter te zijn. Soms ook door er ronduit hoerig uit te zien. Zo bestaat er een proseccofles die van top tot teen in nepgoud is uitgevoerd en een andere bezet met steentjes van Swarovski. Het ontbreekt er soms bijna alleen nog maar aan dat de kurk in een bepaalde vorm is geperst.

Tacco.L
‘Hakmaat 12’. Kunstenaar: Salvatore Poma

Is dit nu eigenlijk erg? Voor alles bestaat een markt en prostitutie floreert niet voor niets sinds mensenheugenis. Ook de gouden proseccofles is een denderend succes.
Je zou kunnen zeggen dat te zoete wijn mensen went aan wansmaak, net zoals lange tijd door een overdaad aan houtsmaak mensen gingen denken dat wijn nu eenmaal houtig hoort te zijn.

Poma.M
Salvatore


Maar net zo goed kan je volhouden dat hoerenwijn mensen over een streep kan trekken en ze kan leren wennen aan wijn, waarna vanzelf de weg ‘omhoog’ wel een keer gevonden wordt. Of niet. Ook geen ramp.

In elk geval heb je in het hoerenwijnenwezen wel degelijk gradaties, net als bij de hoeren zelf. Je hebt de tippelaarster, de raamhoer, de call-girl, escorts en courtisanes. Je hebt Keetje Tippel en Mata Hari. Ieder zijn niveau. Hoerenwijn is dan ook niet per definitie slechte wijn. Sterker, sommige zijn tiptop gemaakt. Dat kan de echte liefhebber doen snuiven van frustratie wanneer een wijn verpest blijkt door een overdaad aan make-up. Terwijl-ie goed had kunnen zijn.

En voor degene die denkt: ‘Hoerenwijn, klinkt dat niet wat grof, richting De Dames?’ heb ik een beschaafder variant paraat:

rosse wijn.

krabbel

N.B.
Trouwens, er bestaat ook ‘mooi zoet’.
Zie: ‘Mooi zoet mag’ in Ontkurk de wijn! / Wijnboek met tempo