Pizza NL 3

PIZZA NL
Op zoek naar goede pizza in Nederland.

3

Na onze avonturen met Turks-Italiaanse pizza, Hollands-Israelisch-Italiaanse pizza en Italiaans-Italiaanse pizza stortten we ons op Turkse pizza. Maar nee, die leek niet genoeg op waar de Italiaanse pizza op moet lijken waar het hier om gaat.

TP.M

Inmiddels zijn we weer twee adressen verder en tergend dicht bij ons ideaal. Als je de vrijwel perfecte pizza van de ene zou kunnen eten in het interieur van de ander, dan zou verder zoeken niet meer nodig zijn.

– De Ene      1e Constantijn Huygensstraat 60 / Amsterdam

Hij heet: FIKO. ‘Fiko’ is hip Italiaans voor ‘cool’, wat weer hedendaags is voor dat wat bij de tijd is. Een cool iemand wil er graag cool uitzien en gezien worden bij ‘the place to be’, waar het cool is. Bij FIKO dus.
Tegenwoordig is het ook cool om k-klanken in het Italiaans met een k te schrijven, een letter die eigenlijk is voorbehouden aan vreemde/buitenlandse woorden. Officieel hoor je Fiko te schrijven als Fico = een vijg.
Dat FIKO cool is, zie je ook aan de ondertitel. FIKO is geen ‘ristorante’ of ‘pizzeria’, nee, het is een ‘Italian Food Experience’.

Fiko.L

Italiaans is het zeker. Geen niet-Italiaan te bekennen, of het moet achter de schermen zijn. De pizzaiolo werkt in elk geval vóór de schermen. Hij komt uit Lecce, onderin de hak van de Italiaanse Laars. Ook de rest van de ploeg is voor een groot deel afkomstig uit Apulië. Met name uit Bari, zoals Adriano, de sympathieke bedrijfsleider.
Twee keer zijn we er nu geweest. De eerste keer (met een andere pizzabakker) hadden we haast, maar dachten meteen: ‘Dit is niet verkeerd’. De tweede keer namen we er de tijd voor en wisten het zeker: de pizza van FIKO is Prima de Luxe. Bodem: een 9 / Beleg: een 8.
Kortom, coole types hoeven niet verder te zoeken. Beter dan dit ga je het niet gauw krijgen. Voor ons zitten er echter twee minpuntjes aan deze zaak. Als ouwe taarten willen we bij pizza Italiaanse muziek of stilte, geen boemboemboem. En het is er te donker. We willen die zo goeie pizza’s beter kunnen zien. Zeker, ook in een blindproeverij doorstaan ze de test, maar zolang we nog niet blind zijn wil het oog ook wat.

Altijd fascinerend, zeker bij een Italiaans restaurant: wie zitten erachter? Bij FIKO onder meer drie Italiaanse profvoetballers. Maar welke, is (nog) geheim.

– De Andere      Bosboom Toussaintstraat 29 / Amsterdam

Zit vlakbij De Ene. Het is een zaak die al meteen voor zich inneemt door de naam: De ITALIAAN. Goed, ‘fiko – cool’ is die naam niet, maar toch kan-ie niet beter.
De ITALIAAN is eigendom van een Nederlander. Hij is ook de chef in de keuken, maar de pizza’s laat hij wijselijk over aan Een ITALIAAN. Afkomstig uit Savona. Een tikje noordelijk voor pizza, maar aanzienlijk zuidelijker dan Amsterdam. Zijn pizza’s halen het niet bij die van FIKO, maar een voldoende krijgen ze wel. En zelfs al horen we ook hier geen Italiaanse muziek en spreekt de NL-bediening het Italiaans niet uit zoals het hoort, de inrichting en de belichting zijn helemaal in orde. Eén (aardige) serveerster werkt er al zeven jaar, ook een goed teken.

Kortom, de ideale combinatie hebben we nog niet gevonden, maar met wat we wél hebben valt best te leven.

*

Cultuurkloofje

Ik wijs er bij FIKO op dat er te weinig op de rekening staat.
Adriano: ‘Dat krijg je dan van mij’.

Ik krijg in een ‘Hollandse’ zaak te weinig terug.
De serveerster: ‘De prijs die er staat is de oude prijs’.

*

© Joost Overhoff